Nieuws

Hier vindt u het nieuws over DjustConnect zelf, gelinkte projecten, nieuwe toepassingen en events die ILVO zelf verspreidt en interessante artikels die verschenen zijn in de media.

VILT vzw publiceerde een artikel over de lagere bijdrage van melkveehouders aan MilkBE. Dit wordt mogelijk gemaakt door de digitalisering van de duurzaamheidsmonitor via DjustConnect en WALLeSMART. Deze digitalisering zorgt ervoor dat, met toestemming van de melkveehouders, data ter beschikking komen voor de kopers van MilkBE waarvoor zij een verhoogde bijdrage zullen leveren. 

Het Vlaamse datadeelplatform DjustConnect heeft op de hackaton van Microsoft en Digitaal Vlaanderen in november de eerste prijs in de wacht gesleept met een innovatief idee om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. In amper 3 dagen staken knappe koppen van ILVO, Cegeka en DXC Technology een demoversie van een interactieve map in elkaar, waarop landbouwbedrijven te vinden zijn met hun basis bedrijfs- en teeltgegevens in de vorm van een digitaal visitekaartje. Voor de uitwerking van dit idee kreeg DjustConnect steun van enkele pionier-landbouwers, het Departement Landbouw en Visserij en VLAM.

Aardappeltelers kunnen vanaf nu nog gemakkelijker en veiliger hun gewassen monitoren met WatchITgrow. Daarvoor gaat VITO Remote Sensing samenwerken met ILVO en het datadeelplatform DjustConnect. Net als andere landbouwers die zich registreren op DjustConnect, krijgen de telers toegang tot een persoonlijk dashboard waarop ze het delen van hun gegevens kunnen goed- of afkeuren. Stephanie Van Weyenberg (ILVO): "ILVO, DjustConnect en VITO Remote Sensing zetten hiermee een grote stap richting een meer efficiënte en duurzame, ‘datagedreven’ landbouw".

In het najaar van 2020 startte onderzoeksinstelling ILVO een project voor de valorisatie van API-technologie voor de Vlaamse agrovoedingssector. Onder andere door een dalend aantal Vlaamse landbouwers staan de Vlaamse agrovoedingsbedrijven onder druk. Niets doen in de sector datadelen en API-economie kan een verlies betekenen van marktaandeel, van tewerkstelling en van opdrogende nieuwe investeringen.

Welke technologie kan ik gebruiken om te achterhalen hoeveel percent van mijn aardappelen is zijn voor de productie van lange frieten? Hoe kan ik mijn machines autonoom beslissingen laten nemen om rendement te verhogen? Kan artificiële intelligentie helpen om mijn veestapel in optimale gezondheid te houden? Met dit soort vragen over IT en innovatie kunnen actoren uit de agrovoeding terecht bij ODYC.

Apps kunnen heel handig zijn. Maar als ze niet gelinkt zijn met achterliggende, grotere informatiesystemen waarmee bedrijven al werken, schieten ze hun doel voorbij. Daarvoor waarschuwen wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR).

Voor de klimaatscan die ontwikkeld wordt in het Klimrek-project, is allerhande data nodig. Daarom wordt nu bekeken welke gegevens via het datadeelplatform DjustConnect kunnen opgevraagd en ingelezen worden. Landbouwleven schreef er een artikel over.

In Smart Farming of precisielandbouw is de ‘schaalkleinte’ van onze Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven een belangrijk aandachtspunt. “Het is daarom van belang om ons collectief goed te organiseren en om slimme ondersteuning te geven, zodat een groot digitaal platform (zoals DjustConnect) ontstaat”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

De laatste tijd hoor je steeds vaker de term “data-economie”. Een economie waarin data cruciaal staan om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, meer klanten te bereiken, extra markten te betreden of klanten nog beter te services. 

Het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, het bereiken van meer klanten, betreden van extra markten, betere service voor klanten, … het zijn maar enkele van de kansen die de data-economie u biedt.